HYTE Revolt 3 Bilgisayar Kasası İncelemesi
Giriş
Bu yılın başlarında HYTE Revolt 3 bilgisayar kasasını almaya karar verdim ve uzun bir bekleyişin ardından nihayet hayalimdeki kasaya kavuştum. İncelememde bu süreçte yaşadığım deneyimleri ve kasa hakkındaki görüşlerimi paylaşacağım.
Sipariş Süreci
Bu bilgisayar kasası ulaşılması zor bir kasaydı ve Amazon’da bile zor bulunuyordu. HYTE Revolt 3’ü ilk olarak 18 Nisan’da Amazon Amerika’dan sipariş verdim. Ürünün göndericisi Amazon ancak satıcısı rgdeals diye bir markaydı. Haliyle başka şansım olmadığı için sipariş verdim ve bekledim. Ürün bir ay boyunca kargolanmadı ve siparişi iptal etmek zorunda kaldım. Daha sonra Amazon İngiltere’den aynı ürünü tahmini 1-7 ay gönderim süresini göze alarak sipariş ettim. Ancak, bu siparişi beklerken de Amazon Almanya’da ürün stoklara girdi ve 2-6 ay varış süresi olan ürünü satın aldım. Artık en kısa sürede bunun geleceğini tahmin edip beklerken, ürünün satış sayfasındaki tahmini varış süresi birden 1-4 ay olarak güncellenince iptal edip aynı ürünü tekrar sipariş ettim. 12 Temmuz – 5 Aralık olarak görünen tahmini varış süresi 20 Haziran tarihinde 25 Haziran – 27 Eylül olarak güncellendi. 21 Haziran’da ekstra ücret ödemememe rağmen ürün DHL ile kargolandı. 25 Haziran 2024 tarihinde paket adresime ulaştı.
İlk İzlenimler
Ürünün kutusuna ek paketleme istemiştim fakat bu istek göz ardı edilmişti. Yine de ürün, birkaç etiket üzerine yapıştırılmış şekilde bir kutuya daha konmuş olarak hasarsız bir şekilde ulaştı. iBUYPOWER‘a bağlı bir firma olarak hizmet veren HYTE markasının Revolt 3 kasası oldukça sağlam ve dayanıklı bir yapıya sahip. Taşıma kapasitesi yaklaşık 14 kg olan kasanın ilk hissiyatı oldukça güven verici. Topladığım sistem kasa ile birlikte 8.8 kilo yaptığından bu kulba sanırım güvenebilirim.
Neden HYTE Revolt 3 Aldım?
Bu kasayı seçmemde birkaç önemli nokta var. Kendim birkaç kez özel bilgisayar kasası yapmaya çalıştım ama sonuçlar umduğum gibi olmadı. Bu kasa da yaptığım tasarımlara en yakın tasarımlardan biriydi. Artıları ve eksileri ile HYTE Revolt 3’ü diğer kasalardan ayıran ve onu seçmemdeki en önemli nedenleri sıralayalım:
Artıları
- Alan yönetimi başarılı
- Kasanın içinde kullanılmayan ölü bölge veya boş bir alan yok.
- Sağlam
- Alüminyum, Çelik ve ABS’den oluşan malzeme kalitesi oldukça sağlam ve 6.6 kilo ağırlığıyla bunu da kanıtlıyor.
- Erişilebilir
- Kolaylıkla çıkarılabilir panelleri sayesinde sisteme doğrudan müdahale mümkün. Kolaylıkla değiştirilebilen sabit disk yuvaları da bu özelliğin bir meyvesi olmuş.
- Taşıma kulbu
- Kasanın en sevdiğim yönlerinden biri. Ufak SFF kasaların çoğunda olmazsa olmaz haline gelen kulplar bu kasada plastik olmayan sert bir malzemeden yapılmış ve 30 kiloya kadar taşıyabiliyor.
- Riser kabloya gerek yok!
- Anakartın yerleşimi sayesinde ekran kartı takmak için riser kabloya gerek yok. Bu sizi ekstra masraftan ve ucuz malzeme kullanıldığı takdirde karşılaşabileceğiniz sorunlardan kurtarıyor.
- Dikey yerleşim
- Sandwich olmayan tasarımdan dolayı anakartın ve işlemcinin ısısı ile ekran kartının ısısı ayrı yerlere dağılıyor ve birbirini etkilemiyor. Yine bu yerleşimden dolayı da kablo yığını kasanın altındaki bölmede kalıyor ve masanızda minimalist bir düzenin hakim olmasını sağlıyor.
Eksileri
- SFX PSU şart
- Kasanın SFX-L desteği olsa da böyle bir psu taktığınız takdirde kablolama için oldukça kısıtlı bir alanınız olacak ve kabloları fazlasıyla ezmeniz gerekecek. Bu nedenle SFX bir psu almanız sizin için daha iyi olur. Bunu eksi olarak değerlendirmemin sebebi ise SFX psuların kolay erişilebilir olmaması.
- Dikey tasarım
- Bu tasarımın artıları olduğu gibi eksileri de mevcut. Kablolar kasanın alt kısmında konumlandırıldığı için anakartın arka kısmıyla çok işiniz varsa bu işlem bu kasayla sizi çok yorabilir.
- Radyatör desteği
- 120, 240, 140, 280mm’den 35mm kalınlığa kadar radyatör desteği sunulsa da boruları kasaya sığdırmak ekstra bir çaba istiyor.
- Havalandırma
- Ben gayet memnunum. Ancak yüksek TDP değerlerine sahip bileşenler kullanıldığında havalandırmanın yeterli olmadığını söyleyenleri gördüm. Bunu da filtreleri ortadan kaldırarak çözmüşler.
- Type-C portu
- Ön girişlerde type-c girişinin de yer alması güzel. Fakat bu girişi doğrudan anakarta değil de anakartın arkasına bağlıyorsunuz. Bu aslında bir uzatma kablosu.
- Panel menteşeleri
- Panellerin geçtiği delikler sök tak yaptıkça gevşeyebilir. Ancak bu kısımlar kasaya gömülü şekilde değil de iki vida ile sökülebilecek bir parça şeklinde tasarlanmış. Buraya kadar güzel ama bu parçalardan yedek olarak kutuya konulmamış olması eksi olarak sayılabilir.
Kurulum ve Kablo Yönetimi
Kasa, SFF (Small Form Factor) ve Mini ITX kullanıcıları için oldukça ideal bir seçenek. 18.4 litre ile çoğu sff kasadan büyük kalsa da bu büyüklüğün diğer kasalara göre artıları var. Buna ilerleyen başlıklarda değineceğim. Kurulum kılavuzu detaylı ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmış. Özellikle kablolama konusunda ayrıntılı şekilde her şey açıklanmış. Kasanın gelmesini beklerken neredeyse internetteki bütün videoları izlediğimden dolayı kablo yönetimi benim için pek zor olmadı.
Öncelikle sabit disklerimi yerleştirdim. PSU bölümünde 3.5″ sata disk için yer var. Oraya 3.5 inçten 2.5 inçe dönüştürme aparatını takıp diğer sabit diskimi takmayı düşünüyordum. Ancak bu aparatın yan taraflarındaki deliklere denk gelen herhangi bir delik bırakılmamış.
Sorun değil. Ben de bu şekilde kablo sabitleme yerlerini kullanarak diski sabitledim. Üzerinden de kablo geçirdiğim için biraz psuya yaklaştı. Bunu ilerleyen fotoğraflarda düzeltiyorum.
Anakart aynasını da takabileceğimiz çerçeve mevcut. Bazı dikey kasalarda burası komple açık oluyor. O şekilde sevmiyordum. Zaten böyle hoşuma gitmeyen şeyleri eleye eleye bu kasayı buldum. Tam benim istediğim özelliklere sahip ihtiyaçlarımı karşılıyor.
Anakartı ve ekran kartını yerleştirmeden önce kabloları bağlantı yerlerinin gerilmediğinden emin olduktan sonra iyice sınırlara yaklaştırdım ve sabitledim.
Kimsenin sevmediği USB 3.0 kablosu bu kasada ince ve yassı şekilde bulunuyor. Yuvarlak kalın kablodan değil. Ama yine de orta yerden geçerek estetiği biraz bozdu. Şimdilik stok fanı kullanıyorum. Gayet yeterli. Belki ilerleyen zamanlarda aşağıdan yukarı hava akışına da katkı sağlaması için Noctua DH-N9L ekleyebilirim.
Sistemde psu olarak V850 SFX kullandım. SFX-L da destekliyor ama görseldeki kabloları yerleştirmek için yeterli alan kalmayabilir. Benim disk sürücüsü eklediğim alan kablo saklama yeri olarak kullanılabilir ama psu fanını egzoz şeklinde ayarlarsanız hava akışını olumsuz etkileyebilir.
Bendeki PSU’nın fanını dışarı bakacak şekilde ayarlayınca kasa içinde uzatma kablosu kenara dayanıyor ve psu’nun vida deliklerini zorluyordu. O şekilde de oturabilirdi biraz zorlayarak ama sistem elemanlarını serbest ve sıkışık olmayacak şekilde ayarlamak istedim. PSU fanını egzoz olarak kullanmak da aklımdaki bir şeydi, sebep oldu. Ancak üzerine koyduğum disk bracketini kablolar fana doğru itince fanın hava alacak yeri kalmadığı için şu metal kıskaçların ağzını biraz açıp buraya yerleştirdim. SSD’ye baskı uygulamayacak kadar gevşek onu aşağı salmayacak kadar da sıkı olacak şekilde ayarladım. Üzerinden de sadece PCI-E ve CPU kabloları geçiyor. CPU kablosunu bu şekilde dolandırarak kasanın en alt ucundaki cpu güç soketine takınca hiç fazlalık bir kablo kalmadı. Kablo uzunlukları neredeyse ucu ucuna yetti PSU’nun arkasındaki serbest kalacak şekilde bıraktığım payları saymazsak.
Son dokunuş olarak da anakartımın anten bağlantısını yapıp anteni içeride kasanın en tepesindeki 2 adet 80mm fan takılabildiğini iddia ettikleri yere sabitledim. Hem mıknatıslı hem de kenarları kanallı bir bölgeye tam oturdu.
Performans ve Kullanım
HYTE Revolt 3, hava akışı konusunda oldukça başarılı. Yan kısma taktığım 2 adet 14cm fan sayesinde kasanın her yerinden hava çıkışı sağlanıyor. PSU’nun üstüne denk gelen fan da psu fanının daha az çalışmasını sağlıyor ve işlemci üzerindeki fan, işlemcinin ısınmasını büyük ölçüde engelliyor. Bu, fanları kasaya hava girişi (intake) sağlayacak şekilde yerleştirirsem oluyor. Egzoz olarak koyduğumda sistem sıcaklığına etki edeceğini düşünmedim.
Son Dokunuşlar
PCI-E kablosunun kasa kapağına baskısını engellemek için koydukları ufak paneli üste koysam rtx kısmını alta koysam geforce kısmını kapatıyordu. Bir alta koyup bir vida artırıp GE kısmını kapatacak şekilde vidaladım ve öylece bıraktım. Kasa genel yapı itibari ile oldukça sağlam. Ön girişteki kısımlar yeterli. Benim için 2 tane usb olsa bile yeterliydi. Yandaki type-c girişi ise bir uzatma kablosu. Arkasındaki uç anakarta doğrudan bağlanacak şekilde değil. Arkasındaki type-c portuna bağlanacak şekilde tasarlanmış. Başından beri tahmin ettiğim gibi Noctua’nın 14cm’lik fanları oldukça yeterli hava akışı sağlamayı başlardı.
Sonuç ve Genel Değerlendirme
HYTE Revolt 3, SFF ve Mini ITX sistemler için ideal bir kasa. Hem tasarımı hem de performansı ile beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. Uzun bir bekleyişin ardından bu kasaya kavuşmak benim için oldukça heyecan vericiydi. Eğer siz de kompakt ve yüksek performanslı bir kasa arıyorsanız, HYTE Revolt 3 kesinlikle değerlendirilmesi gereken bir seçenek. Ürünü bu bağlantıyı kullanarak satın alabilirsiniz.
Hey people!!!!!
Good mood and good luck to everyone!!!!!