“Şöyle çok güzel bir şarkı arıyordum.” diyenlere püf noktaları

Arkadaşlar, genelde bu gibi şeyler yabancı şarkılar için geçerli oluyor, gerek anlamamız ve sanatçının şarkının yarısını yuvarlaması. Metro FM, Radyo Fenomen, Virgin Radio dinlerken rastladığım şarkıların isimlerini bulmak için uyguladığım yöntemleri anlatacağım. Virgin Radio şarkı çalarken şarkının adını gösteriyor internetten dinlerken ama Metro FM ve Radyo Fenomen için bu geçerli değil, şimdi mesela, şarkıları ararken;

Nakarat kısımlarından aramaya başlayın (Nakarat: Şarkının tekrarlanan kısmı.)

Çünkü; şarkı sözleri sitelerinde genelde nakaratlar çok geçtiği için arama motorlarında çıkma olasılığı yüksek. (Şarkı Sözleri: Lyric, çoğul=lyrics)

Cümlelerin hepsini bütün halinde yazmayın, kelime kelime yazın

Eğer cümle halinde yazarsanız, arama motorlarında cümlenin içindeki kelimelerin aynı geçtiği yerle daha üstlerde yer alır.

Anlamadığınız yerleri atlayın

Sadece anladığınız yerleri yazsanız bile çıkar zaten, arama sonuçlarında tek kelime halinde şarkının bütün sözlerini yazan siteler çıkar zaten, mutlaka arasından bi’ tanesini yazmış olursunuz.

Şimdi gelelim, kulak alışkanlığından, bazı sanatçıların seslerine

Eğer ince yumuşak kulağı tırmalayan bir kadın sesi duyduysanız, Bu ya Akcent tir ya da Edward Maya dır. Onların kliplerinde hep kız var zaten, Edward Maya kızların sesini ağırlıkta kullanıyor. Akcent’in kendi sesi biraz ince zaten, mesela aşağıda Edward Maya’nın Desert Rain, Akcent’in My Passion şarkısı var, şarkıyı bir kere dinlerseniz Edward Maya’nın müzik anlayışını anlar, diğer şarkılarını da çıkarırsınız.

Rihanna’ya gelelim. Gerçi, Rihanna bir şarkı yapınca haberi çıkmadık yer kalmıyor ama 🙂 Yine de söyleyelim 🙂 Rihanna’nın da sesi böyle biraz erkek sesine yakın, böyle sanki yanık yanık çıkıyor gibi 🙂

Bu yazıyı yazmama sebep olan Alexandra Stan var bir de, 2 gün önce Radyo Fenomen’de çok çalmaya başlamıştı, şarkı çıktığında şarkının adını sormadığım arkadaş kalmamıştı, bir yandan da arama motorlarına arıyordum ve buldum. Mesela ararken şu kelimeleri yazdım.

…boy you make me feel… …boy you make me get luck a s b…

En çok tekrarladığı yerler burasıydı. Anladığım kadarıyla buna benzer şeyler söylüyordu, ama luck back miş. En son öyle denediğimde buldum. Sırf bu şarkı için Radyo Fenomen’e email bile atmıştım. Alexandra Stan’ın sesine gelirsek, sesi inceye yakın kalın ve yumuşak. Yukarıda verdiğim şarkı sözleri aşağıdaki klibe ait mesela.

Umarım aradığınız şarkıyı bulursunuz. Sizinde yöntemleriniz varsa cevap olarak yazın konuya ekleyeyim. Saygılarımla.

Rate this post

Paylaş

2 Cevaplar

  1. Hakan dedi ki:

    Ya abi böyle bi’ şey var mı ya ? Bende Get Back şarkısını arıyordum senin site çıktı 🙂 Çok teşekkür ederim.

  2. Furkan ÖZDEN dedi ki:

    Nasıl hissettiğini anlıyorum 🙂 Keyifli dinlemeler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bunlar da hoşunuza gidebilir...